Objavljena prvostepena presuda u predmetu Đorđe Ristanić

27.09.2022, 15:12

Sud Bosne i Hercegovine je 27.9.2022. godine donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Đorđe Ristanić (S1 1 K 019836 15 Kri), kojom je optuženi Đorđe Ristanić, na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKP BiH, oslobođen od optužbe da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) KZ BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optuženi Đorđe Ristanić oslobođen je od optužbe jer nije dokazano da je u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Brčko, u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Brčko, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada sa diskriminatorskom namjerom, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, oduzimanjem prava na pravično i nepristrasno suđenje, uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika koji su kao kulturno i duhovno nasljeđe naroda pod posebnom zaštitom međunarodnog prava.

 

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda u roku od 15 (petnaest) dana od prijema pismenog otpravka iste.